Teltházas szakmai napunkon debütált a gépkocsibeállóként és -töltőként használható CarSol napelem-tartószerkezet

- október 18, 2023 -

Nyugodtan mondhatjuk, már a tavaly megrendezett első, valamint az idén tavasszal sorra került második rendezvényünk is meglehetősen magasra tette a lécet – az október 5-i harmadik szakmai napunk azonban ezeket is jócskán túlszárnyalta! A DAV Mérnöki Kft. vadonatúj, dunaújvárosi logisztikai központjában tartott esemény minden eddiginél több érdeklődőt vonzott, akiknek cégünk a szokásosnál is több újdonsággal készült. A legnagyobb figyelmet egyértelműen a CarSol rendszer kapta: a gépkocsibeállóként és -töltőként funkcionáló napelem-tartószerkezetünk premierjéről a helyi sajtó mellett technológiaigazdasági és környezetvédelmi médiumok is beszámoltak. Ebből is látszik, hogy a már most sokak fantáziáját megmozgató megoldásunk előtt nagy jövő állhat a napelemes piacon. Szakmai napunk pedig messze nemcsak emiatt marad emlékezetes – éppen ezért weboldalunk olvasóinak ezúton összefoglaljuk, miről maradtak le azok, akik nem tartottak velünk.

A „hagyományainkhoz” híven ezúttal is kiváló időjárás mellett zajló esemény résztvevői testközelből láthatták most átadott logisztikai központunkat, amelynek felavatása újabb nagy mérföldkövet jelent vállalatunk számára. A minden igényt kielégítő létesítmény jelentős fejlődést hoz háttérfolyamatainkban, ebből pedig minden meglévő és leendő partnerünk profitálni tud. Állófogadással egybekötött rendezvényünkön délelőtt és délután is volt lehetőség napelem-tartószerkezet bemutatóhelyszínünk megtekintésére, kollégáink kalauzolásában. Ennek köszönhetően a már számtalanszor bizonyított termékeink, mint a földre telepíthető DuoSol és a lapos tetőre szerelhető TopSol, illetve újdonságaink tulajdonságairól, előnyeiről is saját szemükkel győződhettek meg a jelenlévők.

A bejárások közt, immár szintén tradicionálisnak számító módon, szakmai előadásokra került sor – méghozzá színházi nyelven szólva „pótszékes teltház” előtt. Elsőként Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke lépett a mikrofonhoz, hogy ismételten átfogó, aktuális körképet adjon a továbbra is hektikusan változó szektorról. Az érdekképviseleti vezető megosztott néhány részletet az Energiaügyi Minisztériummal zajló, a napelemes ágazat jövőbeli szabályozásával kapcsolatos egyeztetésekről is. Ezek egyik eredményeként jó esély van arra, hogy a 2024. január 1-től induló bruttó elszámolási rendszerben piaci áron is értékesíthető lesz a megtermelt áram. Mindez gazdasági szempontból jelentősen kedvezőbbé teheti a napelemes beruházásokat: a szakember most úgy számol, egy kis vagy közepes vállalkozás számára egy legfeljebb 50 kW-os rendszer akár 2-3 év alatt megtérülhet.

Ezt követően két prezentáció erejéig a nagy újdonságé, a CarSolé volt a főszerep! A DAV Mérnöki Kft. ügyvezetője, Ajkay Tibor elsősorban a fejlesztés dolgozói elégedettség és lojalitás növelésében, így az értékes munkaerő megtartásában betöltött szerepére fókuszált. Mint mondta, az elektromos járművek egyre nagyobb ütemben terjednek a világban, és Magyarországon is, ezzel pedig a töltési infrastruktúrának is lépést kell tartania. Ebben a helyzetben egy gyártelepen, egy irodaháznál vagy bármilyen, saját parkolóval rendelkező munkahelyen érdemes lehet elgondolkodni olyan rendszerek telepítésén, amelyek ingyen, megújuló energiát (és fedett parkolóhelyet) biztosítanak az alkalmazottaknak. Ez egyfajta új, béren kívüli juttatásként erősítheti a dolgozók elkötelezettségét, így napjaink szűkös munkaerőpiaci viszonyai között jelentős versenyelőny lehet egy vállalat számára. Ajkay Tibor a megoldás további erényei közt említette a közműhálózattól független, engedélyeztetési folyamat nélküli üzemeltethetőséget, valamint azt, hogy az így elnyerhető hozam nem függ a politikától, az aktuális szabályoktól is. Ezzel összefüggésben megjegyezte, mivel a szerkezet szigetszerűen működik, jó pár ágazatban – többek közt a mezőgazdaságban – eredményesen alkalmazható bármilyen 230V-os fogyasztónál.

A közönség soraiban szép számban akadtak, akik a gépkocsibeállóként és -töltőként használható napelem-tartószerkezetünkkel kapcsolatos műszaki információkra és az immár sorozatgyártásra kész verzió megszületéséig vezető útra is kíváncsiak voltak. Őket Szabó András, a DAV Mérnöki Kft. üzletágvezetője avatta be a részletekbe, kulisszatitkokba. Kitért a 2021 óta tartó fejlesztés és valós körülmények közti tesztelés lépéseire, melyek során cégünk védjegyének megfelelően mindvégig alapvető volt a szerkezet hosszú távú, garantált stabilitása és megbízhatósága. Sokatmondó például, hogy csak a rendszerhez tartozó statikai számítások 700 oldalt tesznek ki. Ugyancsak a korábbi termékeink „öröksége”, egyben megrendelőink elvárásai motiválták, hogy a CarSolt is a könnyű összeszerelhetőségre optimalizáltuk, és praktikus, már bizonyított kiegészítőkkel (talajcsavar, rugalmas variálható szelemenezés stb.) láttuk el. Aki ismeri napelem-tartószerkezeteinket, nem lepi meg az sem, hogy a járműipari trendekre választ adó termékünk is nagy mértékben a felhasználók igényeire szabható. Az 5,4 méter hosszú és 2,5 méter magas szerkezet szélessége pl. a 2,65 méter (egybeállós) és 5,3 méter (kétbeállós) közti intervallumban szabadon változtatható. A roppant kedvező piaci áron kínált, akár végtelenítve egymás mellé sorolható CarSolt ráadásul a megrendelő kérése esetén akár egyedi designnal is tudjuk gyártani.

Legújabb megoldásunkról immár honlapunkon, a Tartószerkezeteink menüpont alatt, az Autós beálló tartószerkezetre kattintva is megtalálhatóak információk, és ugyanitt azonnali ajánlatot is lehet kérni.  Végezetül, fontos hozzátenni, hogy cégünknél a CarSol bemutatásán kívül is bőven akadnak fejlemények. Meglévő rendszereink továbbfejlesztése és új termékek bevezetése kapcsán is vannak elképzeléseink – sőt, néhány koncepciónk már a fejlesztés alatt áll. Ezek közé tartozik a vertikális napelem-tartószerkezet is, amelynél már gyakorlati tapasztalatok is gyűlnek: erről beszélt szakmai napunk záróelőadásában partnerünk, a PV-SUN Kft. ügyvezetője, Szászfai Zsolt. A függőlegesen, „kerítésszerűen” elrendezett napelemeknek számos egyedi előnyük van, ezért tudományos publikációk szerint is jelentős szerepük lehet a megújuló energiaforrásokra való átállásban. Szászfai Zsolt prezentációja is megerősítette, hogy idehaza is nagy lehetőségek rejlenek a megoldásban – amelyet érdeklődés esetén akár egyedi kialakításban is készek vagyunk biztosítani ügyfeleinknek.

Ezeket olvasta már?

A GyártásTrend szaklap aktuális száma tematikus mellékletben foglalkozik azokkal a technológiákkal és trendekkel, amelyek a jövőben formálhatják és átalakíthatják a….

Büszkék vagyunk arra, hogy a FlexInSheet Kft. – vagy ahogy röviden hívjuk, a FLINS – nevét hallva egyre többeknek ugranak….

„A kihívások inspirálnak minket.” Ez a honlapunk Főoldalán, illetve a Bemutatkozás menüpontunkban is szereplő mondat a FLINS csapata számára messze….