Teherpróbákkal is meggyőződünk napelem-tartószerkezeteink stabilitásáról

- június 27, 2023 -

Amikor a DAV Mérnöki Kft.-nél annak idején belevágtunk a HungaroSpan napelem-tartószerkezetek fejlesztésébe és gyártásába, már több évtizedes tapasztalattal rendelkeztünk az acéllemez-technológiában. Ebből is adódóan a földre telepíthető DuoSol és a lapos tetőre telepíthető TopSol termékeink mögött igen erős mérnöki háttér áll, ami kiemeli rendszereinket a piacon – és ezt szerencsére partnereink visszajelzései is igazolják. Ehhez a háttérhez pedig a szakképzett csapat és a saját, korszerűen felszerelt üzemünk mellett hozzátartozik cégfilozófiánk is, azaz a folyamatos fejlődésre, az elérhető legjobb minőségre és megbízhatóságra való törekvés. Ennek egyik eleme például az is, hogy a lapos tetőre szerelhető TopSol napelem-tartószerkezeteink stabilitásáról teherpróbákkal is rendszeresen meggyőződünk.

A HungaroSpan termékek szerkezeti elemeinek méretezése a legmodernebb szoftverek használatával, szakszerű statikai számítások révén történik. Akadnak azonban olyan tényezők, amelyek a monitoron vagy a papíron nem feltétlenül ismerhetőek meg – éppen ezért a már említett mérnöki gondolkodásmód megköveteli, hogy további, „éles” tapasztalatokat gyűjtsünk. Ez hívta életre a rácalmási telephelyünkön rendszeresen sorra kerülő, napelem-tartószerkezeteink fejlesztésének fontos állomását jelentő teherpróbákat.

A mellékelt fotókon is nyomon követhető eljárással garantálható, hogy a lapos tetőre szerelhető TopSol szerkezeti elemei elviseljék a rájuk eső terheket. Ilyen téren pedig messze nemcsak a napelempanelek súlyával kell kalkulálni, hanem az időjárásból adódó kihívásokkal is, amelyek – mint azt idén a szél esetén többször megtapasztalhattuk, és a földi telepítésű DuoSol napelem-tartószerkezeteink rögzítésénél is számításba vesszük – egyre extrémebbek lehetnek.

Az ilyen kísérletek révén megszerzett tapasztalat, tudás nagyban hozzájárult a jelenleg ismert TopSol folyamatos fejlesztéséhez, a terhelésből eredő szerkezeti mozgások és változások pontos megismerését pedig a későbbi termékek tervezésénél, továbbfejlesztésénél is kamatoztatni tudjuk. A teherpróbáink során megfigyelt deformációk bizonyítják például azt is, miért van óriási jelentősége a nagy méretű (2000 mm feletti) panelek esetén a középső alátámasztásnak, amit rendszeresen ajánlunk is megrendelőinknek. Többek közt ez a módszer kell ahhoz, hogy az egyébként is csúcsminőségű, speciális, nagy szilárdságú acél alapanyagokból, tűzi horganyzással készülő TopSol lapos tetős napelem-tartószerkezeteken ne múljon a napelemes projektek sikere.  A mérnöki szemmel, maximálisan átgondolva fejlesztett és a való életre tervezett HungaroSpan termékek megrendelői a fentieknek köszönhetően hosszú távon nyugodtak lehetnek rendszereik biztonsága felől.

Ezeket olvasta már?

A GyártásTrend szaklap aktuális száma tematikus mellékletben foglalkozik azokkal a technológiákkal és trendekkel, amelyek a jövőben formálhatják és átalakíthatják a….

Büszkék vagyunk arra, hogy a FlexInSheet Kft. – vagy ahogy röviden hívjuk, a FLINS – nevét hallva egyre többeknek ugranak….

„A kihívások inspirálnak minket.” Ez a honlapunk Főoldalán, illetve a Bemutatkozás menüpontunkban is szereplő mondat a FLINS csapata számára messze….