Ezért lehet sokszorosan megtérülő beruházás a CarSol napelemes gépkocsitöltő és -beálló telepítése

- február 29, 2024 -

Tavaly őszi szakmai napunkon mutattuk be hivatalosan egyik legújabb napelem-tartószerkezetünket, az elektromosgépkocsi-töltőként is használható CarSolt. A FLINS szigetszerűen üzemelő megoldásában azóta számos vállalat látta meg a lehetőséget, felismerve a beruházásban rejlő valódi potenciált. Ez pedig nem más, minthogy elsősorban nem anyagilag közvetlenül megtérülő projektként gondolnak rá (bár úgy is életképes lehet), hanem a munkaerő megtartásába és a fenntarthatóságba való, hosszútávon garantáltan sikeres befektetésként.

Mióta az Európai Unió elhatározta, hogy 2035-től kivezeti a belsőégésű motorral ellátott (azaz benzines vagy dízeles) új autókat a piacról, világossá vált, hogy a jövő az elektromos járműveké. Ennek megfelelően Magyarországon is az elmúlt 4 évben megötszöröződött a zöld rendszámos kocsik száma, az arányuk pedig a tavalyi évben már átlépte a 10%-ot az újautó-értékesítésekben. Ez a folyamat kapott nemrég újabb lökést azzal a 30 milliárd forintos keretösszegű pályázattal, amelyben cégek igényelhetnek több millió forintos támogatást villanyjárművek beszerzésére. A lehetőséggel a friss összesítések szerint már több mint 1600 vállalkozás élt, de ezzel a jövő tavaszig nyitott keretnek még alig a negyede merült ki. A nagy érdeklődés nem is csoda, egy friss felmérés szerint ugyanis a hazai cégvezetők csaknem fele cserélné járműflottáját elektromosra három éven belül.

A fentieket látva egyértelműnek tűnik, hogy a már a használt piacon is nagy tömegben, egyre inkább elérhető áron megjelenő tisztán elektromos (vagy épp a tölthető hibrid) kocsik egyre inkább a vállalatok és a munkavállalók hétköznapjainak részéve válnak. A kérdés már csak az, hogyan tudják mindezt a javukra fordítani a munkáltatók, legyen szó egy üzemről, irodaházról vagy bármilyen, saját parkolóval rendelkező cégről? Az egyik legjobb válasz pedig a CarSol napelemes gépkocsitöltő és -beálló lehet, mutatjuk is, milyen szempontokból!

Mostanra megszűntek Magyarországon az ingyenes villanyautótöltő-helyek, a nyilvános oszlopokon pedig igencsak borsos áron lehet újratáplálni az elektromos kocsikat, és még így is előfordulhat, hogy várakozni kell. Az otthoni töltésnek ugyancsak megvan a költsége, és sokak számára körülményes is lehet ennek megoldása. Innen nézve egy dolgozónak több mint kedvező, ha a munkahelye parkolójában kényelmesen, biztonságosan és nem mellesleg ingyen tud plusz hatótávot nyerni.

A CarSol napelem-tartószerkezetekre felhelyezhető panelek számát és az átlagos munkaidőt nézve ez elég is lehet egy tipikus ingázónak, sőt, egy verőfényes napon akár a „privát kilométereihez” is hozzájárulhat a cég. Az így kapott energia tehát egyfajta béren kívüli juttatásnak is felfogható, ami a tendenciákat nézve egyre többek számára lesz releváns. Ráadásul a CarSolt megrendelőink opcionálisan teljesen zárt tetővel is kérhetik, így a rendszer egy ugyancsak jelentős hozzáadott értéket jelentő, fedett parkolóhely előnyeivel is rendelkezhet.

Napjainkban, amikor egyre élesebb verseny zajlik a megfelelő munkaerőért, minden olyan „extra” sokat nyomhat a latban, ami vonzóbbá teszi a vállalatot a potenciális alkalmazottak számára. Ahogy egyre többen kezdenek „konnektoros” autóval munkába járni, az ingyenes töltési lehetőség biztosítása jelentős versenyelőnyt garantálhat az álláskeresők körében a konkurenciával szemben. Ráadásul mindez nemcsak az új kollégákra igaz, hiszen a meglévő állomány lojalitásának erősítésében, hosszú távú megtartásában is kulcstényező lehet egy ilyen, számottevő értékkel is bíró, kényelmi szolgáltatás.

A központi hálózatról működő töltőknél pedig több szempontból is jobb választás lehet egy napelemes rendszerrel kombinált, szigetszerűen üzemelő megoldás. A CarSol ugyanis nem veszélyezteti a hagyományos infrastruktúra stabilitását, és a szolgáltatótól vásárolt áram helyett ingyenes, megújuló energiára épít, amelynek vételezése még a törvényhozók döntéseinek sincs kitéve. Ehhez pedig hozzátehetjük, hogy napelemes gépkocsitöltőnk kifejezetten alkalmas lehet arra is, hogy egy vállalat technológiai fejlettségét, innovációk iránti nyitottságát demonstrálja a külvilág számára.

Szintén nem elhanyagolható szempont, hogy a munkavállalók elektromos mobilitásra való ösztönzése és az ehhez tartozó hátország kiépítése a rövidesen egyre több vállalat számára kötelezővé váló ESG-jelentésekben is kimondottan jól mutat. Ilyen téren külön előny, ha a jelentős részben nem épp környezetbarát módon előállított hálózati villamos energia helyett teljes egészében zöld energiára alapoz a cég, pl. a FLINS megoldásával. Egy ilyen lépéssel ráadásul a vállalat környezettudatos imázsa is sokat javul, ami a potenciális partnerek, elemzők, pénzügyi befektetők szemében is egyre inkább aranyat érhet.

A bevezetőben már jeleztük, hogy a CarSol-nak már bizalmat szavazó vállalatok elsősorban nem pénzügyi befektetésként tekintettek a projektre – ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondani a megtérülésről. Napelemes gépkocsibeállónkat és -töltőnket is 25 éves élettartamra terveztük, ez idő alatt pedig a megtermelt energia bőséggel behozhatja a beruházás árát. Ezenkívül pedig az előző pontokban érintett előnyöknek is lehetnek konkrét, forintban kifejezhető hozadékai.

Ha például ezzel a plusz juttatással sikerül vonzerőt és lojalitást növelni, az jelentős toborzási és betanítási költségeket takaríthat meg, arról nem is beszélve, hogy egy elégedett dolgozó jóval több hasznot termelhet a cégnek már egyetlen év alatt is, mint amennyi egy CarSol rendszer ára. Emellett a parkolóba telepített elektromosautó-töltőkkel az ingatlan értéke is jócskán megnő, a piaci trendeket nézve akár még többel is, mint amennyibe maga a beruházás kerül. A már itt is emlegetett, a jövőben pedig még inkább meghatározóvá váló fenntarthatósági intézkedések pedig szintén sokat hozhatnak a konyhára, hiszen az ESG-kritériumoknak való megfelelés az új piacok megnyerése, illetve pályázatok, hitelek elbírálása során is döntő tényezővé válik.

A fentieket mérlegre téve egyáltalán nem tűnik meglepőnek, hogy a CarSol napelemes gépkocsibeálló és -töltő iránt máris számottevő érdeklődést mutat a vállalati szektor. Ezt segíti továbbá a FLINS megoldásának rendkívül kedvező piaci ára és kiemelkedően gyors szállítási ideje is. A garantáltan stabil és az időjárásnak ellenálló rendszerre bármilyen méretű napelemmodul felszerelhető, a könnyű telepítés mellett pedig az ugyancsak egyszerű, akár korlátlan utólagos bővíthetőség is termékünk mellett szól.

Ehhez tesszük még hozzá a FLINS csapatának több évtizedes tapasztalatát és napelem-tartószerkezetek terén felhalmozott szakértelmét, valamint cégünk biztos hátterét, ami szavatolja vállalásaink precíz betartását. A CarSol pedig minden egyes termékünkhöz hasonlóan 100%-ban saját fejlesztésű és gyártású, ami jókora rugalmasságot is ad ügyfeleink kezébe a projektek pontos megvalósítása és az egyedi kérések teljesítése terén.

A CarSolról bővebb információk és műszaki leírás is megtalálható honlapunk megfelelő aloldalán, ahol akár ajánlatot is kérhetnek az érdeklődők a vállalatok, a dolgozók és a környezet új, közös kedvencére!

Ezeket olvasta már?

A GyártásTrend szaklap aktuális száma tematikus mellékletben foglalkozik azokkal a technológiákkal és trendekkel, amelyek a jövőben formálhatják és átalakíthatják a….

Büszkék vagyunk arra, hogy a FlexInSheet Kft. – vagy ahogy röviden hívjuk, a FLINS – nevét hallva egyre többeknek ugranak….

„A kihívások inspirálnak minket.” Ez a honlapunk Főoldalán, illetve a Bemutatkozás menüpontunkban is szereplő mondat a FLINS csapata számára messze….