Ezekről a nagy újdonságokról maradt le, aki nem volt ott a 2. HungaroSpan Szakmai Napunkon

- április 25, 2023 -

Április 20-án nagy sikerrel lezajlott a 2. HungaroSpan Szakmai Nap, amelyet a szépszámú jelenlévő egybehangzó véleménye szerint nem is rendezhettük volna jobb pillanatban! A napelemes piac ugyanis most olyan átalakulásban van, amikor minden olyan találkozópontra nagy szükség van, ahol a szektor szereplői megbeszélhetik a mindannyiunkat érintő kihívásokat, és hitelesen tájékozódhatnak a jövőben várható folyamatokról, fejlesztésekről.

Pontosan ez történt a kiváló időben és hangulatban megtartott rendezvényünkön, amelynek legfontosabb mozzanatait legújabb bejegyzésünkben igyekszünk összefoglalni azoknak, akik lemaradtak az eseményről – vagy épp ott voltak, és szeretnék felidézni az elhangzottakat!

A programban újításként ezúttal rangos szakértők előadásai is helyet kaptak. A visszajelzések alapján mind Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, mind Kordás Péter, az MVM Optimum Zrt., vállalkozási kiviteli tervezési projektmenedzserének prezentációja kifejezetten hasznos volt a közönség soraiban ülőknek. Előadásaikat hallgatva egyértelművé vált, hogy a fentebb említett szélsebes átalakulás a közeljövőben is jellemző lesz majd a szektorra. A legfőbb tanulságok közt kell említeni, hogy a mindenki által ismert közelmúltbeli történések miatt a lakossági szegmens ez idő tájt lényegében eltűnt, illetve nagyjából 40 éves megtérülési időkkel kell számolni e téren. Jó hír azonban, hogy a kormány ígérete szerint ősztől újra engedélyezett lehet a lakossági naperőművek hálózati csatlakozása. Ezzel párhuzamosan a vállalati szektorban továbbra is megéri a napelemes rendszerek telepítése, többek közt a piaci áramár miatt. Igaz ez még akkor is, ha az adott cég nem táplál vissza a hálózatba, hanem a megtermelt energiát azonnal elhasználja.

Az általunk fejlesztett HungaroSpan napelem-tartószerkezetek használatával kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokat Babós Norbert (Solar-Kit Kft.) foglalta össze a jelenlévőknek, akik a hozzánk érkezett reakciók alapján ezt az előadást is kimondottan érdekesnek és informatívnak találták. Őt pedig Ajkay Tibor, a DAV Mérnöki Kft. ügyvezetője követte, aki több nagy bejelentést is tett, melyek alaposan felkeltették a résztvevők érdeklődését.

Ezek között volt a hazánkban újdonságnak számító vertikális napelem-tartószerkezetek kidolgozása. Tekintve, hogy ennél az egyébként számos potenciális előnyt hordozó elrendezési módnál még nem állnak rendelkezésre hazai üzemeltetési és hatékonysági tapasztalatok, egyelőre nem lehet biztosan megmondani, mennyire lesz mindez keresett. Mindenesetre szakembereink megépítenek egy tesztkészletet, és gyűjtik a technológiával kapcsolatos tapasztalatokat.

A reakciók alapján a szintén most beharangozott Solar Carport már garantáltan számíthat a „slágertermék” státuszra. A napelemes rendszert az autóbeállókkal ötvöző szerkezet a piacon példa nélküli fejlesztés, amely ráadásul az általunk előszeretettel alkalmazott IKEA-elvnek megfelelően házilag szerelhető, kész termék. A sorozatgyártásban készülő, moduláris felépítésű szerkezetet a terveink szerint napelempanelekkel együtt forgalmazzuk majd, várhatóan 2023 szeptemberétől. Jelen állás szerint cégünk betonozást nem igénylő alapozásban és szigetüzemű működésben gondolkodik, a pontos részletek pedig a közeljövőben kerülnek kialakításra.

A Carport rendszer kapcsán említést érdemel, hogy azok, akik ellátogattak HungaroSpan szakmai napunkra, bele is szólhattak innovációnk alakításába! A jelenlévőket arra kértük, a két lehetséges verzió közül válasszák ki a számukra szimpatikusabbat. A szavazást a képünkön látható változat nyerte, így az előttünk álló időszakban ennek fejlesztésére fordítunk jelentős energiákat.

A fenti újdonságokon túl pedig természetesen a már jól bevált napelem-tartószerkezeteink is fókuszban maradnak. A földre telepíthető DuoSol esetén – és nagy örömünkre ebben a résztvevő kollégák is egyetértette – egy kiforrott, műszaki csúcspontját elért termékről beszélhetünk, míg a lapos tetős TopSolnál néhány kisebb fejlesztésre még sort kerítünk a gyártástechnológia miatt.

A már bizonyított és a fejlesztés alatt álló rendszerekkel kapcsolatos újdonságok mellett még egy nagy hír elhangzott az eseményen: vállalatunknál küszöbön áll egy új logisztikai csarnok átadása Dunaújvárosban, amely jelentős változásokat is hoz életünkben. Létesítményünket szeptember második felében avatjuk majd fel, melynek apropóján egy vevőtalálkozót is szervezünk! A rendezvényen a vásárlóinkat, partnereinket is érintő változások ismertetése mellett természetesen részletesen, reményeink szerint már az első tapasztalatokat is felhasználva számolunk majd be a most beígért, nagy hatású innovációinkról!

Ezeket olvasta már?

A GyártásTrend szaklap aktuális száma tematikus mellékletben foglalkozik azokkal a technológiákkal és trendekkel, amelyek a jövőben formálhatják és átalakíthatják a….

Büszkék vagyunk arra, hogy a FlexInSheet Kft. – vagy ahogy röviden hívjuk, a FLINS – nevét hallva egyre többeknek ugranak….

„A kihívások inspirálnak minket.” Ez a honlapunk Főoldalán, illetve a Bemutatkozás menüpontunkban is szereplő mondat a FLINS csapata számára messze….