A vékony lemezek hideghajlítása lehet a fémmegmunkálás új útja

- július 2, 2024 -

A GyártásTrend szaklap aktuális száma tematikus mellékletben foglalkozik azokkal a technológiákkal és trendekkel, amelyek a jövőben formálhatják és átalakíthatják a fémmegmunkálás világát. Márpedig egy ilyen összeállításból nem hiányozhat egy olyan vállalat, amelynek jelmondatában a „Rugalmasság – Innováció – Fémlemez” kifejezések szerepelnek – azaz a FlexInSheet Kft! A magazin címlapjára is kikerülő cikkben cégvezetőnk, Szabó András avatta be az olvasókat a vékony lemezek hajlításán alapuló technológia rejtelmeibe, rávilágítva a megoldás előnyeire és az ebben rejlő lehetőségekre. Blogunk mostani bejegyzésében megkíséreljük röviden összefoglalni a szakmai részleteket.

Mi a vékony lemezek megmunkálásának kulcsa?

Mint azt mostanra egyre többen tudják, a FlexInSheet Kft, vagy ahogy röviden nevezzük, a FLINS nemcsak a népszerű hazai napelem-tartószerkezetek fejlesztője és gyártója, hanem a tágabb értelemben vett lemezfeldolgozás sokoldalú szakértője – ezen belül is a vékony lemezek hidegalakításának specialistája. Utóbbi eljárás során a sokszor meglepően kis vastagságú, rugalmas kiindulási anyagot úgy kell meghajtogatni, hogy a végeredmény teherbírása megegyezzen a hagyományosnak számító, minimum 3 mm vastagságú alapanyagból, lakatosüzemben, hegesztéssel készülő szerkezetekével.

A megoldást többek közt az teszi lehetővé, hogy a vékony lemezek hajlításakor a külső rétegek megnyúlnak, a belsők pedig összenyomódnak, ami a nyomatéki ellenállás és a merevség növekedését eredményezi. Ennek köszönhetően többszöri hideghajlítással akár 0,6 mm vastagságú lemezekből is elő lehet állítani olyan elemeket, amelyek megfelelnek minden mérnöki elvárásnak. Ezek szegecselésével vagy TOX-préssel való közösítésével pedig olyan, összetett szelvények is létrehozhatók, melyek az egyszerűbb szerkezeteken (pl. az említett napelemtartók) túl akár rácstartós csarnokszerkezeteknél is kiválóan alkalmazhatók.

Milyen előnyei vannak a FlexInSheet Kft. által optimalizált megoldásnak?

Kézenfekvő, hogy ha a fenti eljárás segítségével a tradicionális technológiákhoz képest lényegesen kevesebb anyag felhasználásával is el lehet érni azonos teherbírási értékeket, az jelentkezik egyebek mellett a költségek mérséklésében is. Nem mellesleg, a minimalizált anyagfelhasználás – karöltve a hatékony gyártástechnológiával – a fémmegmunkálás ökológiai lábnyomát is jelentősen csökkenti, ami az egyre hangsúlyosabb ESG-előírások közepette igencsak fontos tényezővé válik.

Ugyancsak az alapanyag-megtakarításból fakad, hogy a vékony, hajlított lemezekből készült szerkezetek a jóval kisebb súly, a könnyebb szállíthatóság vagy épp az egyszerű szerelhetőség miatt is ideális megoldásnak számítanak. A hidegalakítás ráadásul a kiindulási anyag hajlékonysága és gyors, precíz megmunkálhatósága miatt kifejezetten hatékonyan robotizálható – márpedig a nagymértékű automatizáció a munkaerőpiaci viszonyokat látva a fémiparban is kulcsfontosságú lehet.

Számos területen pedig az sem épp mellékes szempont, hogy vékony lemezekből esztétikusabb, illetve műszakilag is magasabb színvonalú szerkezeteket lehet alkotni. Ez persze azt is jelenti, hogy a tervezés és a gyártás során is le kell küzdeni néhány igazi mérnöki kihívást, azaz nem lehet „megspórolni” a gondolkodást– ami a FlexInSheet Kft. összetett problémamegoldást igénylő feladatokra mindig is nyitott csapata számára kimondottan vonzóvá teszi a technológiát.

A próbatételek közé tartozik, hogy a vékony, hidegen alakított szelvények a melegen hengerelt, vastagabb lemezekhez képest többféleképpen veszthetik el stabilitásukat, amit az első pillanattól kezdve figyelembe kell venni. Éppen ezért a FLINS szakemberei korszerű 3D-modellező- és statikai szoftvereket vetnek be, melyekkel hűen szimulálni lehet a valós körülmények közt várható hatásokat, így az eredmények és szükséges teherbírás függvényében lehet dönteni a pontos kivitelezésről.

A GyártásTrend portálon teljes terjedelmében elolvasható cikkből a fentieken túl kiderül az is, milyen felhasználási területen folytat előrehaladott kutatás-fejlesztési munkát a FlexInSheet Kft. a vékony lemezekkel kapcsolatban.

Ezeket olvasta már?

Büszkék vagyunk arra, hogy a FlexInSheet Kft. – vagy ahogy röviden hívjuk, a FLINS – nevét hallva egyre többeknek ugranak….

„A kihívások inspirálnak minket.” Ez a honlapunk Főoldalán, illetve a Bemutatkozás menüpontunkban is szereplő mondat a FLINS csapata számára messze….

A FLINS blogoldalán is írtunk már a lapos tetőre szerelhető TopSol napelem-tartószerkezetünk előnyeiről, egyre népszerűbb termékünknek azonban akad olyan erénye….